Kako da dezinfikujete svoj auto

Pranje ruku i čišćenje i dezinfekcija površina su dva najbolja načina za odbranu od širenja koronavirusa. Kako se COVID-19 širi, verovatno ste već naučili pravilnu tehniku pranja ruku i koja sredstva za čišćenje u domaćinstvu mogu uništiti koronavirus.

Ali šta je sa unutrašnjošću vašeg automobila?

Ako vi ili neko drugi ko je bio u vašem automobilu pokazuje simptome bolesti, trebali biste očistiti površine, uključujući volan, ručke na vratima, ručicu menjača, dugmiće ili touch ekrane, naslone za vrat, ručke za hvatanje i podešavanje sedišta. Ako ste vozač taksija koji prevozi puno putnika, vozač koji je unajmio čak i najiskusniji najam automobila u Beogradu ili koji vozi zajednički automobil, ili ako živite negde sa velikim brojem COVID-19 slučajeva, redovno čišćenje ovih površina je obavezno.

Čišćenje unutrašnjosti kola

Preporučuje se čišćenje ovih površina krpom od mikrovlakana. To je zato što su napravljene od tkanine koja se sastoji od sićušnih malih petlji koje hvataju i brišu čestice prašine i pre nego što mogu da dođu do prve plastične površine. Za poređenje, prljavština i nečistoće u vašem automobilu mogu se zalepiti na maramice ili salvete – poput toalet papira ili ubrusa.

Pranje ruku

Nakon što završite sa čišćenjem, ne zaboravite da operete ruke pre i posle vožnje. Dobra je navika da čistite čak i izvan širenja COVID-19, jer će tako zaštititi vaš volan i ostale površine često dodirnute u automobilu.

Ukoliko često posećujete mesta na kojima se ”okuplja društvo”, kao što su kafići, restorani, butici ili kladionice, neophodno je preduzeti sve mere zaštite, nositi maske i rukavice, uvek nakon napuštanja takvih objekata oprati ruke i dezinfikovati ih nekih dezinfikacionim sredstvom.

Ključno je redovno prati ruke. Možete da očistite upravljač, ali ako imate prljave ruke, vraćate tu prljavštinu na volan. Pranje ruku je još uvek jedan od najboljih načina da se odbranite od COVID-19.

Poznato je da koronavirusi mogu da opstanu na površinama, ali za sada još uvek mislimo da su infekcije respiratornim prenosom i dalje prvenstveno glavni put od osobe do osobe.