Kratka istorija Seata

Seat je Španski prizvođač automobila sa sedištem u Martorelu. Kada je firma osnovana 1950. kao holding bila je u državnom vlasništvu, ali je kasnije firmu otkupio Volkswagen, zajedno sa Audi-em i Lamborgini-em. U ovoj firmi se proizvode automobili sa mladalačkim i sportskim profilom, a dosta rent a car Beograd kompanija je odlučilo da drži ovaj model u svojoj ponudi.

Poznata španska kompanija

Sedište ove firme se nalazi u Martorelu, a firma veoma dobro posluje. Godišnja proizvodnja ove kompanije 2000. godine iznosila je 500.000 jedinica, a do 2016. je proizvedeno preko 16 miliona vozila.

Zanimljiva činjenica je da se ¾ godišnje proizvedenih automobila izveze u preko sedamdeset država širom sveta. Osnovno tržište se nalazi u Evropi, a najveći tržišni uspeh je postignut u Meksiku. Pored 40 država Evrope ova marka automobila se izvozi i u 11 država Azije, 16 država Amerike i u Severnu Afriku.

Takođe veoma zanimljiva stvar je ta da tokom svoje istorije Seat je prvo proizvodio automobile samo za domaće tržište, a tek 1965. godine vozila su izvezena u Kolumbiju avionskim prevozom. Dve godine kasnije je postignut sporazum sa firmom Fiat i taj sporazum je omogućio da Seat izvozi automobile sa licencom u druge države. 

SEAT

Naziv firme

Ime ove firme ranije je bilo akronim za Sociedad Española de Automóviles de Turismo što u prevodu znači Španska kompanija za turistička vozila. Počeci Seata počinju 22. juna 1940. god. kada je španska banka zajedno sa industrijskim kompanijama osnovala Iberijsko društvo za automobilski turizam sa ciljem da se uspostavi španski masovni proizvođač automobila u privatnom vlasništvu.

Nakon par godina španska vlada je intervenisala da to bude državna kompanija i s obzirom da nisu imali dovoljno iskustva u masovnoj proizvodnji pokušali su da nađu stranog partnera, ali je projekat odložen.