Recenzija – SEAT Ibiza 2019

SEAT Ibiza je udoban, gradski automobil sa prostranom kabinom i velikim prtljažnikom.

Opšti utisak

SEAT Ibiza je moderan, mali, porodični automobil koji je unutra iznenađujuće velik, ali kabina deluje pomalo dosadno i na nekim mestima se oseća jeftino.

Telo i unutrašnjost

Oštro, ugaono telo SEAT Ibize izgleda sjajno iz gotovo svakog ugla, ali je njegova unutrašnjost prilično dosadna u poređenju. Dolazi u nekoliko varijanata, sa trakama u boji karoserije, ali tvrda, plastika dominira na instrumentnoj tabli, na srednjoj konzoli i vratima, a nema nadzornu ploču sa mekim dodirom kao što je slučaj Fordovom modelu Fiesta.

SEAT Ibiza 2019

Prednja sedišta standardno se mogu podešavati, ali ne nude se modeli lumbalne potpore, koja olakšava bolove u leđima na dugim diskovima, a prednji, srednji naslon za ruke dobijate samo u punoj opremi. Osnovni petoinčni, crno-beli ekran za upravljanje muzikom i ostalom zabavom izgleda poprilično staromodno, ali njegova nova veličina u odnosu na prethodne generacije predstavlja ogroman korak napred. Možete koristiti sat-nav i muzičke aplikacije svog telefona na Ibizinom novom ekranu.

Putnici sa zadnje klupe, neće se mnogo žaliti. Ibiza je iznenađujuće prostrana za mali automobil – ima priličnu količinu prostora za noge, pa čak i oni preko 190cm će imati dovoljno mesta za udobno putovanje.

Ibiza nije savršena, ali je zaista dobar mali automobil sa urednom unutrašnjošću i puno prostora za putnike. Takođe, gepek je impresivne veličine za mali automobil. Zapremina prtljažnika je 355l, a u poređenju s 292l kod Fieste i ima veliki kvadratni otvor, tako da je prilično lako umetati velike predmete. Obaranjem zadnjih sedišta ozbiljno dobijate na veličini, a prtljažnik je skoro u potpunosti ravan.

Ispod lažnog dna ima mesta za neke dragocenosti, a nekoliko praktičnih kukica zaustaviće da se Vaše torbe tumbaju u toku vožnje.

Vožnja i karoserija

Brzina benzinca je prilično tiha, ali zvuči tutnjavo pomalo nalik dizelu ako ubrzate naglo. Ibiza se standardno isporučuje sa petostepenim ili šestostepenim ručnim menjačem i automatskim dvostrukim kvačilom.

SEAT Ibiza u vožnji

Ovaj automobil će dugotrajne saobraćajne gužve i duga putovanja učiniti malo podnošljivijim. Ne morate brinuti da ćete trošiti dodatni novac kako bi SEAT Ibiza bila sigurna. Euro NCAP je Ibizi dodelio impresivnu ocenu bezbednosti sa pet zvezdica zahvaljujući novom dizajnu šasije i standardnom automatskom gradskom kočenju u nuždi.

Ibiza je pametni, sposobni mali porodični automobil koji svakako treba razmotriti ako tražite nešto što je praktično i pomalo sportsko.